8 voordelen van fietsen naar je werk

Home   ›   8 voordelen van fietsen naar je werk

Op de fiets naar je werk? Dan ben je goed bezig, want fietsen is gezond. Maar er zijn meer voordelen aan het fietsen waardoor jij je lekkerder voelt tijdens je werkdag. Heb jij nog een laatste duwtje in de rug nodig om ook de fiets te pakken? Wij sommen 8 pluspunten voor je op.

Fietsen is gezond. Dat wist je vast al. Maar wist je dat er echt allerlei voordelen zijn om de auto te laten staan en op de fiets naar het werk te gaan? Zo blijkt uit onderzoek van TNO dat fietsen op veel vlakken gezond voor jou én je omgeving is. Woon je dus op fietsafstand van het werk, maar kom je toch altijd met de bus of de auto? Laat je dan overtuigen door onderstaande 8 voordelen voor fietsen naar je werk en voel je beter.

8 voordelen

1. FIETS JEZELF JONG & FIT

Regelmatig fietsen naar het werk verhoogt de fitheid met gemiddeld 13%. Dit is vergelijkbaar met het effect van regelmatig sporten (bijvoorbeeld 1-2 keer per week fitnessen). Pak dus de fiets naar je werk en voel je stukken jonger en fitter.  

2. JE KUNT MET EEN GERUST(ER) GEWETEN EEN KEERTJE SNACKEN

Fietsen is een goede manier om overgewicht te voorkomen, want bij een relatief lage intensiteit en lange duur levert het een groot vetverbruik op. Dagelijks 30 minuten fietsen op een gemiddeld tempo van 18 km/u levert 150 kcal extra verbruik op (boven stilzitten). Je verbrandt daarmee dus bijvoorbeeld de kilocalorieën van een kroket. Pure winst; helemaal als je die kroket toch maar laat liggen.

3. REGELMATIG FIETSEN NAAR JE WERK GEEFT JE EEN GOED GEVOEL

Voel jij je vaak beter als je na je werk van je fiets stapt? Dat kan kloppen! Fietsen heeft namelijk aantoonbare fysiologische effecten op stress en depressie. Als je fietst maak je de hormonen endorfine en serotonine aan, die ook wel bekend staan als de gelukshormonen. Fietsen geeft je humeur dus op een natuurlijke manier een boost, waardoor je gemotiveerd aan het werk kan en extra productief bent.

4. FIETSEN BESCHERMT JE TEGEN ZIEKTES

Door regelmatig te fietsen vermindert de kans op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten en borstkanker, en neemt de kans op vroegtijdig overlijden af met bijna 40%. Bovendien zorgt buiten bewegen voor een verhoogde aanmaak van vitamine D en geeft het je weerstand een flinke oppepper.

5. FIETSEN IS MAKKELIJK

Nederland is het fietsland bij uitstek. Eindeloze fietspaden, volop plek voor je fiets en ander verkeer dat gewend is aan fietsers. En binnen de stad ben je vaak ook nog sneller op je bestemming en heb je je reistijd veel meer zelf in de hand. Volop redenen om de fiets te pakken dus.

6. FIETSEN BESPAART GELD

Fietsen naar je werk is een goedkope manier van transport; het is goedkoper dan met de bus of met de auto. De kosten van fietsen zijn erg afhankelijk van het soort fiets; een elektrische fiets kost meer in onderhoud en energie omdat de accu opgeladen dient te worden. Fietsen kan je daarnaast zorgkosten besparen en als je iedere dag naar je werk fietst is een abonnement bij de sportschool wellicht helemaal niet nodig! 

7. JE KAN EEN GOEDE FIETS VIA JE WERK REGELEN

Veel werkgevers bieden een interessante regeling voor werknemers om voordelig een (elektrische) fiets aan te schaffen of te leasen. Lees hier meer over in onze blog.  

 8. FIETSEN IS DUURZAAM

Last but not least: fietsen is duurzaam, er worden immers geen uitlaatgassen bij uitgestoten.  Een mooie manier om zelf ook je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Deel dit bericht: